Akut bronşit, akciğerlerin üst bölümünde kısa süreli ve hafif bir öksürükle gelen bağışıklık sisteminden kaynaklanan iltihabın yol açtığı solunum yolu hastalığıdır. Akut bronşit kendini çoğu zaman soğuk algınlığından ayırt edebilmek için öksürük, balgam, ısı ve tıbbi gözlemler gibi çeşitli belirtileri sergiler.
Belirtileri
Akut bronşitin belirtileri arasında şu özellikler yer almaktadır:
- Hafif ateş
- Boğaz ağrısı
- Kas ağrıları
- Hafif şiddette öksürük
- Balgam çıkarma
- Göğüste ağrı
- Hafif nefes darlığı
Teşhis
Akut bronşitin teşhisi, hastanın semptomlarının incelenmesi ile konulmaktadır. Ayrıca, bir kişinin X ışınlarından oluşan toraks filmleri ve akciğer grafileri de incelenebilir. Hastanın tıbbi geçmişi de değerlendirilmelidir.
Tedavisi
Akut bronşitin çoğu kez hafif tedaviyi gerektirir ve kendiliğinden iyileşir. Ağrı kesici ilaçlar ile tansiyon ve ateş düşürücüler gibi ilaçlar önerilebilir. Solunum yollarının açılmasında kullanılan buharlaştırıcılar da kullanılabilir. Ayrıca, ek olarak, öksürük kesici ilaçları ve balgam söktürücüler de kullanılabilir.
Akut bronşit, solunum yolu hastalıkları grubunun en yaygın üyesidir. Akut bronşit, bir enfeksiyon sonucu oluşur ve solunum yolu hastalıklarının seyrinde genellikle kısa süreli, ancak alevli bir etkilenme olarak ortaya çıkar. Akut bronşit çoğunlukla virüs kaynaklı olarak ortaya çıkar ve genellikle birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazen bakteriyel enfeksiyonlar da akut bronşit nedeniyle ortaya çıkabilir.
Akut bronşitin belirtileri arasında ateş, öksürük (özellikle gece), uzun süren öksürük, nefes darlığı, öksürük ile oluşan balgam ve halsizlik sayılabilir. İlk aşamada, hastaya isteğe bağlı ağrı kesici ve ateş düşürücüler ilaçlar ve öksürüğün bastırılmasına yönelik ilaçlar reçete edilebilir. Antibiyotikler ise genellikle akut bronşitten dolayı gerekli değildir.
Akut bronşit tedavisi genellikle bekleme ve gözlem yöntemiyle halledilir; hastalar için sıkı bir şekilde takip edilmesi önerilir. Akut bronşitte iyileşme süresi genellikle birkaç hafta sürer. Nezle, üşüme, halsizlik gibi belirtiler uyku, sıvı alımı ve hafif egzersiz ile kontrol altına alınabilir. Havanın temiz olması, sıcak renkler giyinmek, havlu kullanmak, kısa yürüyüşler, sıcak soğuk uygulaması gibi önlemler de alınabilir. Hastaya yeterli ve düzenli uyku önerilir.
Eğer hastalık iyileşmeye başlamadan önce 3 - 4 gün içerisinde kötüleşirse, mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmek gerekir. Akut bronşit bulaşıcı olduğu için, enfekte olan kişilerle temastan kaçınmalı ve temastan sonra ellerin sık sık yıkanması önerilir.