Gastrit, mide cildinin iltihaplanmasıdır. Gastrit, genellikle besin alımı, stres veya bazı ilaçlar nedeniyle oluşur. Gastrit hastalığı, hafif veya orta şiddetli ağrı, halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz arzı veya kabızlık gibi semptomları beraberinde getirebilir. Gastrit, doğru tedavi edilmeden kronik hale gelebilir.
Gastritin Nedenleri
Gastrit, çeşitli nedenlerden kaynaklanır:
- İlaçlar: Bazı ilaçlar, mide cildini tahriş edebilir. Özellikle antikolinerjikler, antidepresanlar, aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler.
- Bakteri: Helicobacter pylori (H.pylori) adı verilen bir bakteri, gastritin en yaygın nedenidir.
- Stres: Stres, gastrit oluşumunda önemli bir rol oynayabilir.
- Besinler: Aşırı baharatlı ve tuzlu yiyecekler, asitli içecekler, sigara, alkol ve aşırı yağlı yiyecekler gastriti tetikleyebilir.
Gastritin Tedavisi
Gastrit tedavisi duruma göre değişir. Gastrit hastaları, aşağıdaki önerilere uymalıdır:
- Beslenme: Hastaların tuzlu, baharatlı veya yağlı besinler tüketmesini sınırlandırmaları ve sık sık küçük öğünler yemeleri önerilir.
- Medikal tedavi: Gastrit nedeniyle belirlenen ilaçlar kullanılır.
- Bağışıklama: H.pylori nedeniyle oluştuğu tespit edilen gastritler, bağışıklama ile tedavi edilebilir.
- Stres: Stresin azaltılması önerilir.
Gastrit tedavi edilmezse çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilen kalıcı bir hastalıktır. Gastrit, mide iç tabakasına zarar veren ve içindeki asit oranının arttığı ağrılı bir durumdur. Gastrit, kronik ve akut olarak ikiye ayrılır. Akut gastrit, kısa süreli, genellikle etken olarak bakteri, virüs veya toksinler gösterilir. Kronik gastrit ise kronik ülser veya gastrik mukozitis gösterilir ve çoğu zaman Helicobacter pylori bakterisine bağlıdır.
Gastrit belirtileri arasında, mide ağrısı, bulantı, kusma, gaz, karın bölgesinde ağrı ve halsizlik gösterilir. Gastrit teşhisi, bir muayene, tıbbi geçmiş incelemesi ve endoskopi gibi testler kullanılarak yapılır. Gastritin tedavisi, midedeki asit seviyesini dengeler, mideyi korur ve mide ağrısını azaltır. Bu amaçla, reçeteli ilaçlar, çoklu vitamin ve mineral desteği ve genellikle Helicobacter pylori bakterisinin kontrol altına alınmasını sağlamak için tedaviler kullanılır.
Gastrit, uygun beslenme alışkanlıkları ve sağlıklı yaşam tarzının sağlanmasıyla önlenmesine yardımcı olunabilir. Aynı zamanda, alkol, sigara ve stresleri sınırlandırmanız ve sık sık fiziksel egzersiz yapmanız da gastroenteritik belirtileri en aza indirmek için önerilir.