Ne Aramıştınız?

Kemik Erimesi Osteoporoz

Kemik erimesi (osteoporoz), kemiklerin gücü ve kalınlığının azalmasıyla sonuçlanan bir hastalıktır. Osteoporoz hastalığı, kemiklerin kolayca kırılmasına ve sık sık kırıkların meydana gelmesine neden olur.

Nedenler

Kemik erimesi hastalığının oluşma nedenleri arasında; yaşlanma, doğuştan gelen hastalıklar, uzun süreli steroid kullanımı, kalsiyum ve D vitamini eksikliği, gebelik, beyaz ırk, cinsiyet, hormon dengesizlikleri ve hareketsiz yaşam tarzı sayılabilir.

Belirtiler

Osteoporoz hastalığının belirtileri arasında; kas zayıflığı, hareket kısıtlılığı, düşme, boyun ağrısı ve omurga eğrilikleri sayılabilir.

Tedavi

Osteoporoz tedavisinde şu yöntemler kullanılabilir:

  • Kemik yoğunluğunu arttırmak için kemik dokusu koruyucu ilaçlar almak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Kalsiyum ve D vitamini takviyesi almak
  • Kemik sağlığını artırmak için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek

Kemik Erimesi (osteoporoz) kemiklerin yoğunluğunun ve kalitesinin zamanla kaybolması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Kemik erimesi, genellikle yaşlanma ile ortaya çıkar ve yaygın olarak kadınlarda görülür. Bu rahatsızlık, özellikle kemiklerin kırılması, ağrı ya da kısalma ile görülür.

Kemik erimesinin oluşumunda; vitamin ve mineral eksiklikleri, ilaç kullanımı gibi faktörler de etkilidir. Ayrıca, fiziksel aktivite eksikliği, sigara kullanımı ve bazı hastalıklar de kemik erimesinin nedenleri arasındadır.

Kemik erimesinin tedavi edilmesi konusunda öncelikle, ilgili hastalıkların tedavi edilmesi önerilir. Aynı zamanda, vücut hareketinin artırılması ve düzenli egzersiz yapılması, hastalığın oluşumunu azaltabilir. Diyet, kemik kütlesi için kalsiyum ve d vitamini alımının artırılmasını sağlayarak, kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Son olarak, kemik erimesi tedavisi için ilaç tedavisi kullanılabilir. Bu tür ilaçlar, kemik kütlesinin yenilenmesini sağlar ve kemik erimesinin oluşmasını geciktirir. Bu ilaçların kullanımı, doktor tarafından tavsiye edilmeli ve güvenli bir şekilde kullanılmalıdır.