Kompleks PTSD (KPTSD), daha önce travma yaşamış olan bireylere ait bir psikiyatrik durumdur. KPTSD, tekrarlayan ve devamlı travmalarla etkileşim içerisinde olan bir kişinin geliştirdiği kronik durum olarak tanımlanır. KPTSD belirtileri, daha önce travma yaşamış olan kişilerin fiziksel, ruhsal ve sosyal yaşamının üç alanında yaşanır.
Fiziksel Belirtiler
KPTSD'de fiziksel belirtiler arasında yorgunluk, kalp çarpıntısı, uyku düzensizlikleri, nefes darlığı, düzensiz tansiyon artışı veya düşüşü, sık başağrıları, baş dönmesi, ishal ve kusma gibi belirtiler görülür.
Ruhsal Belirtiler
KPTSD'de ruhsal belirtiler arasında depresyon, öfke, kaygı, uykusuzluk, özgüven eksikliği, suçluluk, intihara meyilli düşünceler, kendini güvensiz hissetme ve içgüdüsel tepkiler gibi belirtiler görülür.
Sosyal Belirtiler
KPTSD'de sosyal belirtiler arasında iletişim sorunları, diğer insanlarla iletişim kurmakta güçlük çekme, sosyal izolasyon, sosyal fobiler, gerçekçi düşünme eksikliği, sürekli düşünceler ve davranışlarında sabit kalma gibi belirtiler görülür.
KPTSD Tedavisi
KPTSD tedavisi, psikolojik ve klinik yaklaşımları kapsamaktadır. Bunlar;
- Kognitif davranışçı terapi (KDT)
- Gerçekçi hayal terapisi (RPT)
- Kendini anlama terapisi (ISS)
- Bilişsel davranışçı terapi (CBT)
- Terapötik çalışma gurubu (TGE)
KPTSD tedavisi, entelektüel, sosyal, duygusal ve yaşam becerilerinde büyümeyi sağlayarak hastaların travmalarının etkilerini en az düzeye indirerek, hastaların yaşam kalitesinin artmasını hedefler.
Kompleks Ptsd (Kompleks Travma Sonrası Stres Bozukluğu), bir psikiyatrik durum olarak tanımlanıyor ve kişiye tekrarlayan travma yaşaması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu travmaların tekrarlı biçimde yaşanması, kişinin sürekli olarak travma anıları tarafından baskı altında olmasına neden oluyor. Travma anıları, korku ve öfke dolu duyguların tekrar tekrar yaşanması biçiminde ortaya çıkıyor.
Kompleks Ptsd, tekrarlayan ve sürekli olarak yaşanan travmaların kronik biçimde yaşanması sonucunda ortaya çıkan bir psikiyatrik durum. Bu durum, genellikle çocuklukta yaşanan travmaların etkisiyle ortaya çıkıyor. Ancak bu durum, çocukluk dışından da kaynaklanabilir. Kişinin yaşadığı travma, stresli ve tekrarlayan bir biçimde devam ettiğinde Kompleks Ptsd ortaya çıkabilmektedir.
Kompleks Ptsd, birçok çeşitli belirtiler ile ortaya çıkabiliyor. Bunlar arasında, stresle başa çıkma yeteneğinde bozukluklar, duyguların sınırlanması, kayıtsız ve öfkeli davranışlar, sosyal ilişkilerde geri çekilme ve uyuma bozuklukları yer alıyor. Ayrıca, uzun süren depresif duygular, hafızada bozukluklar, korku ve kasılmalar da görülebilir.
Kompleks Ptsd için etkili bir tedavi seçeneği, örgütlenmiş psikolojik müdahalelerdir. Tedavi öncelikli olarak, kişinin travmalarını taşıdığı duygularla baş etmesine yardımcı olmak üzere hazırlanır. Bu psikolojik müdahale, tekrarlayan travmaların etkilerini sınırlandırmaya yardımcı oluyor ve kişinin yaşam kalitesini arttırıyor.
Kompleks Ptsd, tekrarlayan travmaların neden olduğu bir psikiyatrik durum. Bu duruma neden olan travmaların sürekli bir biçimde yaşanması, kişide duygusal bozuklukların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu kişilerin tedavisinde etkili bir yöntem, örgütlenmiş psikolojik müdahalelerdir. Bu tedavi yaklaşımı, travmaların etkilerini sınırlandırarak kişinin yaşam kalitesini arttırmak için kullanılıyor.