Ne Aramıştınız?

Nörolojik Bozuklukların Belirtileri

Nörolojik bozukluklar, beyindeki sinirlerle ilgili sorunlara neden olarak farklı şikayetlere neden olabilir. Tüm nörolojik bozuklukların belirtileri değişebilir ve her hasta için farklı olabilir. Bununla birlikte, genel olarak nörolojik hastalıklarda ortak bazı belirtiler vardır.

Otonom Disfonksiyonlar

Nörolojik bozukluklar, beyindeki sinirlerin otomatik fonksiyonları etkileyebilir. Otonom disfonksiyonlar, autonom sinir sisteminin dengesiz işleyişi ile ortaya çıkan çeşitli belirtileri ifade eder. Otonom disfonksiyonlar, gözlerde kararmalar, kalp hızında ve nabız ritminde değişiklikler, aşırı terleme, karın ağrısı, kusma gibi fiziksel durumlara neden olabilir.

Motor Fonksiyon Bozuklukları

Nörolojik bozukluklar, motor fonksiyonların düzenli bir şekilde çalışmasını da bozabilir. Bu bozukluklar, kas kontrolünü etkileyen rahatsızlıkların, diyafiz hareketlerinin, diz ve eklem hareketlerinin ve hareketlerin doğru şekilde gerçekleştirilmesinin bozulmasını da kapsar. Nörolojik bozukluklar, kas gücünde değişiklikler, titreme, koordinasyon bozukluğu, konuşma bozukluğu, felç gibi simptomları da beraberinde getirebilir.

Duyusal Bozukluklar

Nörolojik bozukluklar, duyuların düzgün çalışmasını da etkileyebilir. Duyusal bozukluklar, hareket, dokunma, tat, koku ve görme algısının bozulmasıyla ortaya çıkan semptomları içerir. Duyusal bozuklukların belirtileri şunlar olabilir:

  • Dokunmayı algılamada bozukluklar
  • Damarın kaynağını belirlemekte güçlük
  • Tat alma bozuklukları
  • Koku algısının bozulması
  • Görme algısının bozulması

Nörolojik bozuklukların, çeşitli belirti ve semptomları vardır. Ancak, her hasta bu belirti ve semptomların hepsini yaşamaz.

Nörolojik bozukluklar, beyin ve omurilikte meydana gelen fizyolojik anormallikler sonucu ortaya çıkar. Nörolojik bozukluklar, belirtileri ve tedavisi olmak üzere ikiye ayrılır. Nörolojik bozuklukların belirtileri; hafif hafıza bozuklukları, konuşma sorunları, yürüme bozukluğu, göz ve görme bozuklukları, reflekslerdeki değişiklikler, beyin ve midedeki değişiklikler gibi çeşitli etkilere sahiptir. Bu belirtiler, hastalığın çeşidi ve ciddiyetine bağlı olarak farklılık gösterir.

Eğer bir nörolojik bozukluk belirtisi gözlenirse, öncelikle bir doktorla görüşmek önerilir. Doktor, hastanın fiziksel ve mental durumunu, yapılan testleri ve önceden geçirilmiş hastalıkları inceleyerek bir tespit yapacak ve hangi tedavi yöntemini uygulanması gerektiğine karar verecektir. Tedavi, hastalığın özelliklerine, hastanın yaşına ve sağlığına göre değişebilir. Bazı tedavi yöntemleri, hastanın davranışını ve sağlık durumunu iyileştirmek için kullanılırken, diğerleri, hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasını önlemek için kullanılır. Kullanılan tedavi biçimi, hastanın hastalık sürecini ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Kısaca, nörolojik bozukluklar, çeşitli fiziksel ve davranışsal belirtilere sahiptir. Eğer bu belirtiler gözlenirse, doktora başvurmak gerekebilir. Doktor hastayı değerlendirdikten sonra, hangi tedavi yöntemini uygulanması gerektiğine karar verecek ve hastalık belirtilerini önlemek için gerekli önlemleri alacaktır.