Psikotik bozukluklar, bireye sağlıklı olmayan davranışlarla, düşüncelerle ve hareketlerle yol açan mental sağlık durumlarıdır. Psikotik bozukluk, bireyin dünyayı algılamasını ve hayatına nasıl açıklık getirdiğini değiştirebilir.Psikotik bozukluklar, fiziksel hastalıklardan farklı olarak, hastalığın semptomlarının kendisini bozucu düşünce veya duygulara yol açtığı anlamına gelir. Psikotik bozukluk, şizofreni ve deliryum gibi durumları kapsar. Bu hastalıklar bireyin algılarını, düşüncelerini ve davranışlarını etkiler ve bazen tehlikeli olabilen tehlikeli davranışlar ortaya çıkarabilir.
Psikotik Bozukluk Neden Olur?
Psikotik bozuklukların nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik nedenler, fiziksel kimyasal bozukluklar ve çevresel nedenler psikotik bozukluk nedenleri olarak kabul edilmektedir. Örneğin; travma, aşırı stres, abartılmış alkol veya madde kullanımı gibi. Psikotik bozuklukların ortaya çıkma ihtimali, yakın aile bireylerinde psikotik bozukluk varlığının olması durumunda arttığı gözlenmiştir.
Psikotik Bozukluk Semptomları
Psikotik bozukluk hastalarında gözlenen belirtiler şunlardır:
- Delüzyonlar: Gerçek dışı inançlar veya düşünceler.
- Halüsinasyonlar: Kişinin kendine ait olmayan sesler, kokular veya görüntüler duyması.
- Kafa karışıklığı: Yabancılaşma ve konsantrasyon bozuklukları.
- Kaygının ve depresyonun artması: Düşük enerji seviyesi, isteksizlik, umutsuzluk ve ölüm düşünceleri.
- Yalnız kalma isteği: Sosyal ilişkileri kesmek istemesi.
Psikotik Bozukluk Tedavisi
Psikotik bozukluklar, doğru tanı ve tedavinin ardından iyi bir şekilde kontrol altına alınabilir. Tedavi, ilaç tedavisi, terapi, aile desteği ve sosyal destek almaktan oluşabilir. İlaç tedavisi, antipsikotikler olarak bilinen ilaçlar aracılığıyla yapılır. Bu ilaçlar, algıları değiştirmek için bireyin beynindeki kimyasalları düzenler. Terapiler ise bireyi, bu tür düşünceleri tehlikeli olmaktan alıkoymak ve daha sağlıklı düşünceler kazanmak için yardımcı olur.
Psikotik bozukluk genel olarak bazı durumlarda ortaya çıkan ıstırap ve uyumsuz düşünme durumlarıdır. Bu bozukluklar, beyinsel aktiviteyi etkileyebilir, gerçeklik algısını değiştirebilir ve yaşamınızı değiştirebilir. Bu, hastaların kendilerini yönetmeyi ve doğru kararlar almayı zorlaştırabilen, çeşitli fiziksel, davranışsal ve duygusal semptomların bir dizisi olarak tanımlanır.
Psikotik bozukluklar, çoğu zaman alkol veya madde kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, bazen bunlar doğal olarak ortaya çıkabilir. Psikotik bozukluklar, çoğu zaman düşünme, davranma veya duygusal düzenin bozulmasına sebep olabilecek cinsel, sosyal veya iş hayatındaki problemler oluşturabilir.
Genellikle, psikotik bozukluklar tedavi edilebilir. Bu, kişinin ilacın yanı sıra, psikoterapi veya ruhsal destek aracılığıyla daha iyi bir yaşam kalitesi elde etmesi için çabalarla ilintili olabilir. Psikotik bozuklukların tedavisi, hastanın ruhsal durumu, fiziksel durumu ve çevresi dikkate alınarak özelleştirilmiş olmalıdır. Bu, tedavinin hastaya olabildiğince özel olmasını sağlayacak ve tedavi konusunda en iyi sonuçları elde edecektir.